Het groot brengen van een nestje, van het leggen van eieren tot het zelfstandig zijn van de jongen, wordt bij zebravinken kweekrondes genoemd. Wanneer je zebravinken ongestoord hun gang laat gaan, zullen ze tot wel 6 broedsels (kweekrondes) per jaar groot kunnen brengen. Het duurt tenslotte gemiddeld maar 2 maanden van het nest bouwen tot het zelfstandig zijn van de jongen.
Maximaal aantal kweekrondes bij zebravinken
Bij zebravinken zul je dus op een gegeven moment moeten ingrijpen, anders blijven ze door gaan. Dit gaat ten koste van de conditie en leeftijd van de ouders, de ouders raken uitgeput. Zorg dat het aantal kweekrondes bij zebravinken nooit meer dan 3 rondes per jaar is. Bij voorkeur 2 rondes, hooguit 3 wanneer de ouders nog in perfecte conditie zijn.
Het aantal rondes is dus afhankelijk van de conditie van de ouders. Zijn ze vanaf het begin al in slechte conditie, dan moet je er helemaal niet mee gaan kweken. Zorg dat de vogels eerst in conditie zijn voordat je ook maar een poging gaat wagen. Anders zorg je alleen maar voor problemen en een nog slechtere conditie van de ouders, in het ergste geval zelfs legnood bij de pop met de dood tot gevolg.
Tevens is het belangrijk om ook te kijken naar het aantal jongen wat ze groot brengen en de kwaliteit van de jongen. Wanneer een koppel 2 kweekrondes gedaan heeft, maar iedere ronde 6 jongen heeft grootgebracht, zal dit ongetwijfeld energie gekost hebben. Dan moet je bij jezelf gaan afvragen of het wel verstandig is om nog een 3e kweekronde te gaan doen met dit koppel. Wanneer de jongen kleiner zijn, of minder goed ontwikkelen dan een kweekronde eerder, kan je beter ook stoppen na die kweekronde.
Wanneer telt een kweekronde mee?
Soms heb je 1 of meerdere onbevruchte nestjes met eieren. Tel je deze mee als kweekronde of niet? Kan een koppel daarna toch alsnog 3 kweekrondes jongen grootbrengen? Daar zijn de meningen over verdeeld. Natuurlijk kost het wel wat energie van de pop, steeds weer eieren aanmaken en leggen. Tevens zullen beide ouders ook enige tijd gebroed hebben op de eieren, wat ook de nodige energie kost. Echter hoeven ze niet 35 dagen lang de jongen groot te brengen, dus het “bespaart” wel degelijk energie.
Echter moet je jezelf afvragen als er meerdere rondes mislukt zijn bij een koppel, of het wel zin heeft om nog een kweekronde te proberen? Wil je het toch weten? Dan zou ik persoonlijk zeggen, tel 2 niet afgemaakt kweekrondes als 1 kweekronde bij zebravinken.
Waarom zeg ik niet afgemaakte kweekrondes? Het wilt niet altijd zeggen dat een legsel volledig onbevrucht of mislukt was. Veel kwekers leggen eieren over naar andere koppels, dit kan zijn omdat er maar 1 of 2 eieren bevrucht waren. Of het kan ook omdat ze van dat ene koppel meer jongen willen omdat het een geweldig mooi koppel van topkwaliteit is.
Tjah, dan kan je natuurlijk een koppel meerdere keren eieren laten leggen en deze overleggen. Zodat je meer nageslacht van één bepaald koppel kan krijgen, zonder dat het al te veel energie kost van het zebravinken koppel. Echter zou ik persoonlijk dan kiezen voor niet meer dan 4 of maximaal 5 legsels, anders raakt de pop echt te veel uitgeput. Wil je echt meer eieren van een top koppel? Geef ze dan tussendoor steeds wat langer rust, dan kan je misschien tot 6 legsels gaan als ze in zeer goede conditie zijn.