Dit artikel is gericht op beginners met zebravinken. Om zebravinken te kweken heb je uiteraard een koppel nodig. Zebravinken koppelen is helemaal niet moeilijk, het gaat in de meeste gevallen gewoon goed als je er 2 bij elkaar plaatst. Je kan uiteraard een koppel kopen, of zelf een man en een pop bij elkaar zetten. Ruzie krijg je zelden tussen een zebravinken koppel, het begin kan natuurlijk wel even aftasten zijn voor beide vogels.
Zelf zebravinken koppelen, of ze laten kiezen?
Heb je meerdere zebravinken, in bijvoorbeeld een volière dan zullen ze zelf koppels gaan vormen. Hier hoef je niks aan te doen, tenzij je doelgericht bepaalde kleuren bij elkaar wilt hebben om te kweken. Wil je doelgericht kweken? Dan zul je zelf een koppel zebravinken moeten samenstellen en apart van de rest huisvesten. (in een broedkooi)
Wil je toch nog enige invloed hebben op de koppels die automatisch in de volière gevormd worden? Zet dan de vogels tijdelijk apart in de koppels zoals jij ze wilt en laat ze na enige tijd los in de volière. De meeste zullen bij elkaar blijven, maar sommige gaan toch weer zelf koppels vormen.
Echter koppels die elkaar zelf uitgekozen hebben, zorgen over het algemeen wel voor iets meer nageslacht dan koppels die zijn samengesteld door de mens. (tevens bewezen door onderzoek, maar het klinkt ook gewoon logischer natuurlijk)
Leeftijd waarbij je zebravinken kan koppelen
In principe kan je zebravinken op elke leeftijd bij elkaar zetten, zelfs al zit er meer dan 3 jaar verschil in leeftijd tussen de man en pop. Dit maakt voor het vormen van een koppel niet echt zo veel uit. Echter dien je er wel op te letten dat beide vogels oud genoeg zijn om ermee te kweken. Bij voorkeur dienen zowel de man als pop ongeveer 1 jaar oud te zijn om voor nageslacht te zorgen. Zebravinken kunnen al geslachtsrijp zijn vanaf 3 maanden, maar kweken op deze leeftijd is niet goed voor de ontwikkeling van de zebravinken. Tevens is de kans heel erg groot dat zulke jonge ouders hun eigen jongen nog niet groot krijgen. Erg zonde van alle energie en conditie van de vogels, niet doen dus! Koppels samenstellen kan altijd, maar wacht dus wel met broeden tot beide ongeveer 1 jaar of ouder zijn.
Nooit 2 koppels zebravinken bij elkaar plaatsen!
Zorg dat je nooit 2 koppels zebravinken bij elkaar zet, dan krijg je sowieso ruzie onderling. Ten alle tijde één koppel apart, of minimaal 3 of meer koppels bij elkaar plaatsen in een groter verblijf. Het 3e koppel zebravinken zorgt ervoor dat de rust hersteld.
Het wil niet klikken tussen twee zebravinken
Het kan gebeuren, maar het komt eigenlijk zelden voor dat het niet klikt tussen een man en een pop. Zijn ze na enkele dagen nog ruzie aan het maken, dan wordt het niks, maar die kans is echt héél erg klein. Meestal merk je dit pas in de kweek, wanneer je weinig tot geen jongen krijgt kan het soms aan het koppel liggen. Het koppel kan niet goed klikken met elkaar, maar het kan ook andere oorzaken hebben. (conditie, omstandigheden, etc.)