Er zijn een aantal soorten wormen waar vogels last van kunnen hebben, je hebt rondwormen, platwormen en lintwormen. De rondwormen komen echter het meeste voor, deze is er in 2 soorten, de haarworm en de spoelworm. Van deze 2 soorten is de spoelworm de meest voorkomende worm bij vogels zoals de zebravink.
De spoelworm is goed zichtbaar voor het menselijk oog, deze kan zelfs meer dan 5 cm lang worden. Het is een lichte crèmekleurige worm, glad en met een spits uiteinde. Een volwassen vrouwtjes worm produceert tienduizenden eitjes welke ook nog eens héél lang buiten het lichaam van de vogel kunnen overleven. De eitjes zijn niet waarneembaar zijn met het blote oog, alleen met een goede microscoop.
Wormen herkennen
Doordat wormen redelijk van formaat kunnen zijn, maar ook in grote getallen aanwezig kunnen zijn, eten ze ook veel voedsel van de zebravinken op. Een zebravink zal dus heel erg veel eten, maar toch kan deze erg vermageren. Het borstbeen kan duidelijk voelbaar worden ondanks dat de vogel actief lijkt te zijn en goed veel eet. Daarnaast kan het diarree of afwijkende (bloederige) ontlasting veroorzaken. Enkele symptomen van een worm besmetting:
- Veel eten (meer dan gebruikelijk)
- Niet aankomen, maar vermageren.
- Borstbeen kan zichtbaar worden.
- Veel aanwezig op de bodem of voerbak.
- Dunne ontlasting, soms diarree, mogelijk ontlasting met bloed erbij.
- Bij sterke verzwakking ook niet strak in de veren en bol zitten.
Het zijn echter symptomen die overeenkomen met verschillende soorten ziektes of besmettingen. Dus om een goede diagnose te stellen kan je het beste mestonderzoek laten doen door een vogelarts. De wormeieren die meestal in de ontlasting zijn aan te treffen, zijn zichtbaar met een goede microscoop.
Wormen behandelen
Er zijn diverse wormmiddelen verkrijgbaar in de vrije markt, deze zijn niet perse op recept van een vogelarts. Sommige mensen behandelen hun vogels ook 1 of 2 keer per jaar preventief tegen wormen. Echter is het beste alleen behandelen wanneer nodig, of bij sterk vermoeden, maar het beste is altijd eerst een mestonderzoek te laten doen.
Zo is er bijvoorbeeld bij vrijwel elke dierenwinkel Beaphar Wormmiddel te vinden tegen wormen bij vogels, met als werkzame stof Levamisole. Je dient 30ml Wormmiddel op 1 Liter water te dosering, deze gedurende 24 uur te verstrekken (eventueel badwater e.d. verwijderen). De behandeling na 14 dagen herhalen, om eventuele nieuwe besmetting of eieren welke nog niet uitgekomen zijn alsnog te pakken te krijgen.
Indien de vogel echt last had van wormen, zijn deze meestal terug te vinden in de ontlasting. Voor een goede behandeling is hygiëne en een herhaalbehandeling wel belangrijk. De wormen eieren worden verspreid door ontlasting, dus zorg dat je het hok voor en na de behandeling goed schoonmaakt om een nieuwe besmetting te voorkomen!
Wormen voorkomen
Net zoals met de meeste ziektes is hygiëne belangrijk. Zet nieuwe vogels enige tijd apart van de rest van je vogels, observeer deze en laat mestonderzoek doen om zeker te zijn dat ze ziektevrij zijn. Zet eventuele besmette vogels altijd apart van de rest. Zorg dat voer en water bakjes nooit onder zitstokken staan, zodat ontlasting niet terecht komt in het voer. Hou je vogels in een volière met een open (gaas) dak? Zorg dat je deze afdekt, anders is de kans groot dat je ziektes van wilde vogels binnen haalt.
Preventief ontwormen is mogelijk, maar niet direct aan te raden. De behandeling is toch weer een “aanslag” op de goede conditie van een gezonde vogel, als deze geen wormen heeft. Daarnaast kan bij onjuist gebruik, of zonder herhaling, mogelijk resistentie optreden.