Vogels hebben hele goede ogen, ze zien niet alleen meer kleuren dan mensen, maar ook véél sneller. Daarom is het héél belangrijk de juiste verlichting te kiezen voor vogels! De ogen van vogels nemen meer beelden per seconde waar, dan de ogen van mensen. Het maximaal aantal beelden dat een vogel uit elkaar kan houden en kan zien per seconde wordt de “Critical Flicker fushion Frequency” genoemd, oftewel de CFF. Het aantal beelden wat je per seconde ziet wordt aangegeven in Hertz. Zo brand een lamp in huis bijvoorbeeld op een bepaalde Flikker Fusie Frequentie (FFF), een vast aantal hertz per seconde.
Hoeveel beelden per seconde zien de mens en de vogel?
Een mens ziet ongeveer 50 beelden per seconde, sommige mensen kunnen tot maximaal 60 beelden per seconde zien. Het aantal beelden per seconde wordt het aantal hertz per seconde genoemd. Wij mensen zien dus 50 hertz tot maximaal 60 hertz. Vogels zien echter meer beelden per seconde en hebben dus een hogere CFF (Critical Flicker Fushion Frequency). De meeste vogelsoorten hebben een CFF van ongeveer 70 tot 145 hertz.
Wat maakt het aantal hertz uit voor verlichting?
Ons stroomnetwerk in Europa draait op 50 hertz (en 230V). Een lamp rechtstreeks aangesloten op het stroomnetwerk krijgt dus 50 stroomstoten per seconde. Een lamp “flikkert” dus 50 keer per seconde. Echter doordat de meeste mensen maar 50 hertz per seconde kunnen zien, lijkt een normale lamp een constante lichtbron te zijn, ook al knippert de lamp eigenlijk 50x per seconde. Er zijn mensen die hier ook echt last van hebben, omdat sommige mensen dus tot 60 hertz kunnen zien. Zo zijn er bijvoorbeeld mensen die TL-lampen lichtjes zien flikkeren. Ook zijn er mensen die hoofdpijn krijgen doordat ze de hele dag in (kantoor)verlichting zitten.
Voor vogels is ons Europese stroomnetwerk dus niet gunstig! Vrijwel alle vogelsoorten zien namelijk tussen de 70 en 145 hertz. Ze zien “onze” lampen dus continue knipperen, het lijkt wel een disco, om gek van te worden. Je kan je vast voorstellen dat het niet fijn is continue naar een knipperende lamp te kijken, wij mensen krijgen al hoofdpijn bij een verschil van minder dan 10 hertz. Voor vogels is de afwijking standaard al méér dan 20 hertz, oplopend tot 95 hertz verschil, wanneer ze licht van onze lampen krijgen.
Hoge frequentie lampen voor vogels
Voor vogels is een lamp met een hoge frequentie (HF) dus belangrijk, geen lamp welke 50x per seconde knippert. Bestaan deze hoge frequentie (HF) lampen voor vogels? Natuurlijk! Sterker nog, het klinkt misschien onlogisch, maar ze zijn vrijwel altijd nog energiezuiniger ook! De hoge frequentie wordt echter niet door de lamp zelf veroorzaakt, maar wat er in de aansluiting verwerkt zit. Want het stroomnetwerk blijft op 50 hertz uiteraard. Echter kan het aantal hertz (frequentie) verhoogd worden van lampen, de 50 hertz wordt omgezet in bijvoorbeeld 100 tot wel 20.000 hertz per seconde.
Een normale TL lamp en armatuur draait dus op 50 hertz en is dus zeer storend voor een vogel. Je kan echter ook een TL-lamp voorzien van een HF armatuur. Door middel van een HF armatuur zit er een soort elektronisch voorschakelapparaat in verwerkt, waardoor de TL-lamp in veel gevallen wel 10.000 tot 20.000 hertz per seconde haalt. Hierdoor is de TL-lamp een constante lichtbron voor vogels, het ligt ver boven de CFF (Critical Flicker Fushion Frequency) van alle soorten vogels.
Een verhoogde CFF kan wel ingebouwd zitten in sommige lampen. Zo zijn er al tientallen jaren lampen voor vogels op de markt. Bijvoorbeeld in de vorm van Compact UV-lampen voor vogels, waarbij de hogere frequentie is ingebouwd in de fitting. Vrijwel alle Compact UV-lampen met E27 fittingen voor vogels zijn voorzien van een ingebouwde verhoogde CFF. (voorschakelapparaat)
Ook een LED lamp kan voorzien worden van een hoge frequentie, dit is meestal door middel van een adapter. Wanneer een LED lamp voorzien is van een elektronisch voorschakelapparaat of adapter welke zorgt voor een hoge frequentie, dan kan de LED lamp in veel gevallen ook te regulieren zijn (dimbaar).
Een lamp voor mensen is dus geen lamp voor vogels!
Zoals je inmiddels gelezen hebt, is een lamp voor mensen in veel gevallen NIET geschikt voor vogels. De belangrijkste basis-fout die veelal gemaakt wordt is dus een lamp welke niet voorzien is van een hogere frequentie (hertz). Echter is dat niet het enige, naast het feit dat een vogel dus sneller ziet dan een mens, zien vogels ook méér als mensen: Vogels zien UV-licht. Waardoor ze dus kleuren en patronen kunnen zien, welke wij mensen NIET waar kunnen nemen, wat is de natuur toch bijzonder hé?
© Jesse van Es
www.ZebravinkenMutaties.nl
Gepubliceerd op 17-1-2021
Gerelateerde Artikelen: