De geelsnavel zebravink is ook een van de vele mutaties bij de zebravink. Echter deze mutatie betreft bijna geen verandering in de kleur of tekening van de bevedering, maar vooral van de snavel en poten. Het betreft dus niet alleen de snavel, maar de geelsnavel mutatie heeft ook effect op de kleur van de poten van de zebravink. Deze mutatie is ergens rond 1950 ontstaan in Europa, het is echter niet precies bekend waar en wanneer. Waarschijnlijk is de geelsnavel niet direct herkend als zijnde een nieuwe mutatie. Geelsnavel vererft autosomaal recessief. Dit betekend dat beide ouders minimaal split geelsnavel moeten zijn, om hier geelsnavel zebravink jongen uit te kunnen kweken.
Bij de geelsnavel zebravink wordt een licht okergele snavel gevraagd, de mutatie moet uiteraard duidelijk herkenbaar zijn. Soms zijn er zebravink mannen te vinden waarbij de snavel te veel caroteen vertoond, waardoor de snavel nog oranje van kleur is. De poten dienen lichtgeel van kleur te zijn, iets wat lang niet altijd het geval is, dus hier dient goed op gelet te worden. De geelsnavel mutatie heeft een kleine invloed op de gehele kleur van de zebravink, deze wordt iets zachter van tint. Er is geen verklaring voor deze zachtere tint, maar een keurmeester mag hier niet op straffen.
De geelsnavel is niet heel populair onder de zebravinken kwekers, er zijn helaas weinig geelsnavel zebravinken te vinden. Wel lijkt de mutatie de laatste jaren wat populariteit te winnen. Vooral combinaties met kleurslagen als geelsnavel blackface kan een mooie contrastrijke zebravink opleveren. Over het algemeen wordt de geelsnavel zebravink veelal alleen in de grijsserie gekweekt. Geelsnavel is echter in elke kleurslag te kweken, dus er zijn extreem veel combinaties mogelijk!
Doordat de vererving van de geelsnavel zebravink autosomaal recessief is, kan de mutatie soms generaties lang verborgen zitten als splitfactor. Met 2 split geelsnavels is de kans op een volle geelsnavel 25% bij de nakomelingen. Onderstaande vogel was een toevalstreffer van mij, een Geelsnavel Pastel Bleekrug Blackface grijze zebravink. Schijnbaar zat er geelsnavel 4 generaties lang verborgen in mijn lijnen, welke uiteindelijk een keer tot uiting kwam, terwijl ik daarvoor nooit (volle) geelsnavels in mijn hokken gehad heb.