De eumo mutatie bij de zebravink vererft autosomaal recessief, beide ouders dienen minimaal split eumo te zijn om een eumo zebravink te kunnen kweken. Het meest opvallende aan de eumo mutatie is de volledig zwarte buik en het ontbreken van de wangvlek bij de man. Echter de eumo zebravink heeft wel een probleem, deze kan meestal zeer slecht vliegen.
Toch wint de eumo zebravink de laatste jaren enorm aan populariteit, mede doordat er leuke combinaties mogelijk zijn met andere kleurslagen. Tevens is de eumo de promotiekleurslag van 2016 tot 2019 van de Nederlandse Zebravinken Club. De vraag naar eumo’s is erg groot en het aanbod nog relatief beperkt, waardoor de prijzen voor een eumo vrij hoog liggen. Afhankelijk van de kwaliteit van de eumo en eventuele mutatie combinaties met eumo, betaal je al gauw 50 tot 150 euro voor een koppel split eumo x eumo anno 2016. Het is al enkele jaren de duurste mutatie onder de zebravinken in Nederland en de rest van Europa.
Eumo grijs man links en jonge Zwartwang Eumo grijs man rechts.
Bevederings probleem Eumo Zebravink
De eumo mutatie bij de zebravink heeft helaas één groot nadeel, veel eumo zebravinken kunnen niet tot slecht vliegen door een probleem in de bevedering. Dit komt omdat er (vermoedelijk op hetzelfde eumo gen) nog een mutatie heeft plaatsgevonden. Deze zorgt ervoor dat de veren niet compleet zijn, de veren missen namelijk baardjes en haken. Hierdoor zijn de vleugelpennen niet compleet, minder sterk en niet luchtdicht. Wat het vliegen voor een eumo zebravink erg lastig maakt. Door middel van selectie is het mogelijk om eumo zebravinken te kweken die steeds beter gaan vliegen.
Uiterlijk Eumo Man
Bij de eumo man dienen alle witte tekeningsonderdelen door zwart vervangen te zijn. Dus ook in de staart ontbreken de witte blokken, deze dient helemaal pikzwart te zijn. De buikkleur dient diepzwart en egaal van kleur te zijn. De zebra tekening op de borst moet nog duidelijk zichtbaar zijn, op een lichtgrijze achtergrond, en mag niet helemaal zwart dicht vloeien. De wangvlek ontbreekt en mag geen restant pigment tonen, deze dient gewoon grijs van kleur te zijn. Net zoals een normaal grijze pop zou hebben. De flanktekening mag géén stippen tonen en dient egaal kastanjebruin van kleur te zijn. Het resultaat is een 3-kleurige zebravink, grijs, kastanjebruin en zwart.
Uiterlijk Eumo Pop
Bij de eumo pop is de buikkleur grijs van kleur, echter dient deze zo zwart mogelijk van kleur te zijn vanaf de borst tot de stuit volgens de standaardeisen. Vermoedelijk is dit een fout in de standaardeisen, omdat er nog geen pop gezien is waarvan de buik volledig zwart is. De kampioenen van de afgelopen jaren hadden altijd een egale grijze buikkleur, iets lichter dan het rugdek. (EDIT: Deze fout is bevestigd in het clubblad nov/dec 2016, mogelijk naar aanleiding van dit artikel) De stuit en staart moeten diepzwart van kleur zijn. De borst, flank en wangkleur dient gewoon grijs van kleur te zijn, iets lichter dan de kop. De oogstreep en teugelzone dient zwart van kleur te zijn, iets lichter dan bij de man. Maar zowel de eumo man als pop dienen voornamelijk op hun vliegvermogen geselecteerd te worden!
Jonge Eumo Zebravinken
De kleine eumo’s zijn al direct bij de geboorte herkenbaar, ze hebben namelijk veel minderdons en de enkele donsveertjes die ze hebben zijn niet zo “donzig” maar ze lijken op aan elkaar geplakte veertjes.
Zodra de jongen rond de 4 dagen of ouder zijn (afhankelijk van de kleuren combinatie) begin je twee zwarte banden aan weerszijden van de buik te zien lopen bij eumo zebravink jongen. Wanneer de jongen een dag of 7 a 8 oud zijn en je gaat ze ringen, dan zijn deze twee zwarte strepen niet meer te missen, ter hoogte van de flanktekening. Tevens is de staart en stuit ook donkerer van kleur.
Eumo jongen hebben door het bevederingsprobleem ook een wat langzamere ontwikkeling van de veren. Bij de “gewone” zebravinken zijn op dezelfde leeftijd de pennen al verder ontwikkeld dan bij de eumo zebravinken, zoals hieronder te zien is. (rechstboven een jong met normale bevedering, alle andere zijn eumo, allen zijn van dezelfde leeftijd)
Eumo jongen blijven dus altijd herkenbaar, dus ook wanneer ze helemaal in de veren zitten, zoals hieronder. Naast de duidelijke zwarte driehoek en de zwarte staart en stuit, is de buikkleur meestal bijna dezelfde tint grijs als de rest van het lichaam. De buik is bij de jonge mannen na 3 of 4 maanden pas helemaal zwart, dus nog niet bij het uitvliegen.
Vererving Eumo Zebravink
De vererving van Eumo bij een zebravink is Autosomaal Recessief, beide ouders dienen dus het Eumo gen bij zich te dragen om eumo zebravinken te kunnen kweken. Hierbij enkele voorbeeld paringen van de eumo met de percentages:
Eumo x Split Eumo: (of andersom)
- 50% Eumo
- 50% split Eumo
Eumo x normaal: (of andersom)
- 100% split Eumo
Split Eumo x Split Eumo:
- 25% eumo
- 50% split eumo
- 25% normaal
Split Eumo x normaal: (of andersom)
- 50% split eumo
- 50% normaal
Eumo x Eumo *
- 100% Eumo
* Het kweken van Eumo x Eumo wordt sterk afgeraden.
Eumo kweken via splitten
Doordat de eumo bij zebravinken een bevederings probleem heeft, is het aan te raden altijd met split vogels te kweken en nooit eumo x eumo te kweken. Dit geeft namelijk een verhoogd aantal zéér slecht bevederde jongen die niet kunnen vliegen. In tegenstelling tot het kweken via splitten, waarbij de vogels vaak betere bevedering hebben en dus beter kunnen vliegen. Dus kweek bijvoorbeeld split x eumo en kweek ook regelmatig nieuwe splitten via eumo x niet eumo voor vers bloed. Een goede selectie op bevedering is zéér belangrijk bij de eumo zebravink en moet naast de andere wensen eigenlijk altijd het belangrijkste selectie punt zijn.
Split Eumo Zebravink Herkennen
Het is in veel gevallen wel mogelijk om een split eumo zebravink te herkennen, echter meestal alleen als ze nog jong zijn. Zorg in ieder geval dat je een goede administratie bijhoudt, of met zekerheid kweekt. Als je altijd één volle eumo gebruikt, weet je zeker dat alle nakomelingen split eumo zijn (of vol, afhankelijk van de partner). Ga je echter split x split kweken, dan is 25% eumo, 50% split eumo en 25% normaal, ook niet split voor eumo. Maar hoe herken je dan een split Eumo zebravink van de normale zebravinken?
Let wel op, deze kenmerken geven nooit 100% zekerheid, tevens zijn deze split eumo kenmerken vooral op jonge leeftijd te zien. Na een paar maanden tot een half jaar zijn de meeste van deze split eumo kenmerken verdwenen. Noteer deze kenmerken dus goed in je administratie voor de toekomst, want later zul je dit niet meer terug kunnen zien!
Meest duidelijke kenmerken om een split eumo zebravink te herkennen:
- Teugelzone (tussen snavel en oogstreep) loopt dicht (zwart)
- Zwarte veertjes bij de poten
Andere mogelijke kenmerken:
- Wangen bij de mannen worden grijs of zijn minder aanwezig
- Bevedering is van een mindere kwaliteit
- Kenmerken die lijken op overmelanisatie
- Zwart langs de onderkant van de flank
Hieronder enkele voorbeelden van split Eumo zebravinken:
Eumo zonder bevederingsprobleem
In theorie is het mogelijk om het eumo gen en het veer probleem los van elkaar te koppelen. De kans hierop is waarschijnlijk het grootst bij het kweken met split x split. Echter is de kans dat deze twee mutaties losgekoppeld worden erg klein, bijna net zoals het winnen van de loterij. Maar het hoeft uiteraard maar één keer te gebeuren en vervolgens kan er met deze vogel doorgekweekt worden voor perfect vliegende eumo’s zonder bevederingsproblemen. Hiervoor is namelijk een crossing-over nodig. Hoe meer mensen dit proberen, hoe groter de kans wordt dat dit bereikt wordt uiteraard. Dus helpt u ook mee om de perfecte eumo te bereiken?
Charcoal Zebravinken
In Australië en Azië bestaan ze al, eumo zebravinken zonder bevederingsfout! Ze hebben daar een andere naam, namelijk charcoal. Qua uiterlijk lijkt dit dezelfde mutatie te zijn, alleen dan zonder problemen in de bevedering. Maar uit proefparingen eumo x charcoal (in Azië) is gebleken dat dit toch 2 verschillende mutaties zijn, de jongen waren normaal grijs van kleur en split voor beide mutaties. Echter door het import en export verbod van Australië en Azië is het helaas niet mogelijk deze naar Nederland te halen. Dus moeten wij de eumo zelf zien te verbeteren.
Eumo in combinatie met ander kleurslagen
De meest voorkomende combinaties die gekweekt worden met eumo zijn momenteel zwartwang eumo, bleekrug eumo, masker eumo en sinds kort ook oranjeborst eumo. Deze combinaties zijn zeker een aanwinst en geven als resultaat mooie kleurrijke zebravinken. Er zijn ook combinaties met eumo die geen toegevoegde waarde hebben, zoals de zwartborst eumo. Zwartborst is dominant over eumo wat resulteert in een slecht vliegende zwartborst zebravink. Blackface in combinatie met eumo is waarschijnlijk ook niet zichtbaar, of niet mogelijk.
De experimentele kweek is de laatste jaren nog in volle gang. Dus waarschijnlijk gaan we ook dit jaar weer enkele nieuwe combinaties zien op de shows, wat natuurlijk altijd weer interessant is om te zien. Voordat u zelf aan combinaties gaat werken met de eumo, zorg ervoor dat u eerst goede kwaliteit eumo grijze zebravinken op stok heeft. De gewone eumo grijze dient namelijk wel de grootste focus te houden. We moeten met zijn allen eerst zorgen dat deze mutatie zich goed ontwikkeld.
© Jesse van Es – www.ZebravinkenMutaties.nl