Eieren bevrucht of onbevrucht?

Hoe kan je nou zien of eieren bevrucht of onbevrucht zijn van zebravinken? Over het algemeen gelden onderstaande regels en uitleg voor onbevruchte en bevruchte eieren niet alleen voor zebravinken. Maar voor heel veel soorten tropische en volière vogels, waarvan de eieren wit van kleur zijn als ze gelegd worden.

Eieren bevrucht, onbevrucht of afgestorven?

Hoe herken je of eieren bevrucht, onbevrucht of afgestorven zijn? Door middel van meerdere foto’s probeer ik het zo eenvouding mogelijk uit te leggen en te laten zien. Over het algemeen kan je het zowel zien mét schouwlampje, als zonder schouwlamp.

Bevrucht ei

Vanaf een dag of 3 a 4 kunt u een zebravinken ei met een schouwlampje bekijken om te zien of deze bevrucht is. Op deze leeftijd zie je over het algemeen als je heel goed kijkt een héél klein hartje met één of enkele bloedvaten lopen, een beetje in de vorm van een zeester. Vanaf een dag of 5 a 6 is het zeer duidelijk te zien en lopen er overal bloedvaten door het ei heen. Vanaf een dag of 10 a 11 kan je bijna niks meer zien door de eischaal heen. Het jong is dan zo groot dat het licht van het lampje bijna niet meer door het ei heen komt.


Links boven een ei waar een hartje en wat bloedvaten te zien zijn (+- 4 dagen), rechts een verder ontwikkeld bevrucht ei. (+- 8 dagen)

Als je goed kijkt kan je het hartje zien kloppen in het ei. Dit ei is nu bijna 4 dagen bebroed.

Onbevrucht ei

Vanaf een dag of 4 a 5 broeden na het laatst gelegde eitje kunt u met zekerheid zeggen of dat er eventueel onbevruchte eieren in het nest liggen. Wanneer u met het lampje erdoorheen schijnt ziet u eigenlijk niks bij een onbevrucht ei, behalve een lichtgele dooier. Zorg wel dat u zeker weet dat de eieren al meerdere dagen bebroed worden. Want als een ei pas 2 dagen bebroed wordt, dan zie je ook niks, maar dan kan het wel degelijk bevrucht zijn!


Net gelegde eieren en onbevruchte eieren, zien er de eerste week hetzelfde uit, zoals hierboven.

Bevrucht of onbevrucht ei herkennen zonder schouwlampje

Bevruchte en onbevruchte eieren zijn zowel met lampje, als zonder schouwlampje te herkennen. Allereerst kunt u zonder lampje kijken naar de eischaal, naar het verschil in kleur. Bevruchte eieren hebben namelijk een andere kleur en glans dan onbevruchte eieren. Een onbevrucht ei is heel licht geel van kleur en een beetje dof. Een bevrucht ei is heel licht blauw van kleur met wat meer glans.

 
Als je goed kijkt, zijn 7 eieren bijna gelijk van kleur en is er 1 ei afwijkend van kleur. (de onderste)

Probeer het eens uit, heeft u de eieren goed bekeken zonder lampje? Ga dan eens kijken met een schouwlampje om te zien of u het goed “gegokt” heeft. Als u dit een aantal keer herhaalt dan leert u dit snel en dan kunt u vrij nauwkeurig eieren schouwen zonder een schouwlampje.


Het onderste ei was dus onbevrucht, en de overige 7 zijn bevrucht.

Afgestorven ei herkennen

Helaas komt het regelmatig voor, eieren die dus wel bevrucht zijn, maar uiteindelijk afsterven. Over het algemeen gebeurd dit het meest in de eerste paar dagen, Meestal rond dag 3 a 4, of helemaal aan het einde op dag 12, of dag 13 van het uitkomen. Een ei wat na een dag of 3 a 4 afsterft krijgt een geeloranje dooier, in plaats van lichtgeel. In veel gevallen zie je de dag ervoor nog één rood bloedvat lopen, welke vervolgens een of twee dagen later verdwenen is en het ei licht oranje van kleur geworden is. Het lijkt dus op een onbevrucht ei, alleen iets meer oranje van kleur. Vaak worden deze afgestorven eieren verward met onbevruchte eieren.


Voorbeelden van vroeg afgestorven eieren. (3 tot 5 dagen oud)

Wanneer het jong op latere leeftijd afsterft in het ei, is het ei meestal ook van buitenaf herkenbaar donkerder en soms vlekkerig van kleur, vaak met een grijs of bruin tintje. Wanneer je het ei dan bekijkt met een schouwlampje zie je ook vrij weinig, het is donker, maar niet helder. Het heeft geen rood/paars achtige gloed meer van bloed, aders en vlees en je ziet vrijwel geen bloedvaten meer. Het hele ei is meer donker bruin of grijsachtig van kleur. Tevens zie je uiteraard geen beweging of hartje meer kloppen.


Afgestorven ei, hoe deze er van binnen en van buiten uit ziet, na een dag of 3 tot 5 dood te zijn.

Waarom sterft een ei af?

De meest voorkomende oorzaak van het afsterven van eieren wordt veroorzaakt door de (wisselende) luchtvochtigheid. Wanneer u in een binnenverblijf kweekt, zorg ervoor dat u de luchtvochtigheid goed reguleert. Dit zorgt ervoor dat u zo min mogelijk afgestorven eieren krijgt. Meer informatie hierover vindt u in mijn artikel over luchtvochtigheid bij vogels. Daarnaast kan het ook nog komen door een kleine beschadiging van het ei, of de lethaalfactor.

Gerelateerde Artikelen:

© Jesse van Es – www.ZebravinkenMutaties.nl